_MG_0598.jpg

Speech zakenvrouw van het jaar

Na haar verkiezing tot zakenvrouw van het jaar 2014 op 17 maart 2014 in Noordwijk, hield Ria Joosten een speech. De volledige tekst van deze speech valt hier te lezen.

“Hier sta ik dan, zakenvrouw van het jaar 2014.

Het is een bijna niet te bevatten eer.

Dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen en vooral aan Madame Clicquot en de andere zakenvrouwen, welke vaak een voorbeeld voor mij zijn.

De meeste dank gaat uit naar mijn man Frans, die mij maximaal gestimuleerd heeft mijn talenten te ontwikkelen.

Hij was het die zei bij de geboorte van Marieke “zou ik ook in combi met mijn bedrijf voor haar kunnen zorgen dan kun jij kijken hoe de combi kind en fulltime werken je bevalt. Hierdoor kreeg ik de kans beide taken te combineren.

Ook na de geboorte van Mathijs en Freek is deze rolverdeling zo gebleven. Marieke, Mathijs en Freek hebben mij altijd ondersteund in alles wat ik doe en gedaan heb. Dank jullie wel!!

Ook dank je wel aan mijn familie en vrienden, waar ik heerlijk mee kan ontspannen en sparren.

Deze prijs is verder een geweldige opsteker voor onze medewerkers. Zij zijn het hart en succes van Ria Joosten Catering & Evenementen.

Ontwikkelen van talenten

Door het ontwikkelen van hun talenten vormen de 140, veelal vrouwelijke medewerkers, met hun betrokkenheid de belangrijkste schakel naar topkwaliteit en een succesvol eindresultaat.

Door hen te stimuleren om, binnen hun eigen mogelijkheden en capaciteiten te groeien zover ze willen en kunnen. Door te zoeken naar werk dat het beste bij hen past. En door steeds te zoeken naar balans in werk en privé zijn zij zeer gemotiveerd.

Zij gaan verder dan iedereen verwacht en geven mij de ruimte om mijn talenten verder in te zetten.

De opleiding van onze medewerkers is één van onze krachten. Een voorbeeld hiervan is “Jong Luu”, waar jongeren geworven worden door middel van social media en workshops aangeboden krijgen als opleiding. Deze worden gegeven door onze eigen jonge medewerkers.

Ons eigen Management trainee ship waar onze hbo-potentials voorbereid worden op onze toekomstige MT-functies is evenzo een voorbeeld.

De betrokkenheid en de inzet van de juiste mens op de juiste plaats leid tot een ziekteverzuim van minder dan 1%.

Deze opleidingstrajecten en hun succes hebben ervoor gezorgd dat wij onze expertise op het gebied van opleiden hebben toegepast in de zorgsector. Doelstelling hierbij is de verbetering van de hospitality en patiëntgerichtheid in een regionaal ziekenhuis.

Ondernemerschap

Een onderneming starten was geen vanzelfsprekendheid.
Mijn ouders zeiden altijd “doe maar gewoon, dat is al gek genoeg”. Toch heb ik doorgezet.

Waar ik voor wil pleiten is dat er in het onderwijs meer aandacht wordt besteed aan het opstarten van een eigen onderneming, waardoor de jongeren onder ons eerder worden gestimuleerd om hun ondernemerschap te ontwikkelen.

Wij stellen ons als bedrijf open voor workshops en rondleidingen, om dit thema op de agenda te zetten en bespreekbaar te maken.

Mijn visie op de organisatie

Als basis van mijn bedrijf zijn visievorming, focus, doorzetten en acteren in een steeds veranderende omgeving mijn kernwaardes.

De vertaling van de opdrachten waarbij de opdrachtgever zich maximaal kan profileren met als resultaat een top gastenbeleving.

Onze organisatie is in staat om ook tijdens minder economische voorspoed succesvol te zijn. Kostenreductie door de eigen ontwikkelde automatisering, efficiënte procesbeheersing en maximale inzet van de medewerkers geven steeds een perfect resultaat met een zeer geringe food-waste. Iets waar wij trots op zijn.

Economische zelfstandigheid van de vrouw

Voor mij is economische zelfstandigheid eigenlijk altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Die onafhankelijkheid garandeert namelijk dat ik mijn eigen keuzes kan maken. Dat vind ik erg belangrijk. Niet alleen voor mezelf, maar voor iedere vrouw zou dat een vanzelfsprekendheid moeten zijn.

Er heerst helaas nog altijd een cultuur waarin het normaal is dat je als vrouw minder werkt en je uit moet leggen waarom jij full time blijft participeren in de arbeidsmarkt.

Graag lever ik mijn bijdrage in de bewustwording van de vrouwen om economische zelfstandigheid te ontwikkelen. Dit doe ik onder andere door deel te nemen aan het programma Kracht on Tour , ontwikkeld door minister Jet Bussemaker.

Verbinding

Iets wat ik vaak zeg is dat 1 + 1 = 3.

Wanneer kennis en talenten samen komen leidt dit tot verbinding en een verdubbeling van de kennis. Met als resultaat Top kwaliteit.

Voorbeeld is hiervan is o.a. de nieuwe samenwerking met de directie van De Maaspoort.

Hier komen cultuur, ervaren, beleven en hospitality samen. Een mooie ontdekkingsreis, waarbij wij de bezoekers aan de Maaspoort blijven verrassen en elkaar tot een hoger plan tillen.

Een ander voorbeeld is de Veldkeuken. Een project waarbij we met 6 ondernemers een designer gefaciliteerd hebben op allerlei gebied zoals financiën en marketing. Een bijzonder afstudeerproject met een product dat in de markt is gezet en succesvol blijkt te zijn.

Met deze Veldkeuken hebben we samen een tiental projecten verzorgd en intussen is de designer een succesvol zelfstandig onderneemster.

En als laatste voorbeeld de Week van de Smaak. Een jaarlijks terugkerende activiteit waarin afgelopen jaar de Regio Venlo als hoofdstad van de smaak mocht fungeren.

Wij hebben geregeld dat 80 regionale en lokale producenten hun producten konden tonen aan de consument. Een overweldigend succes waarin verbinden de drijvende kracht was.

Nieuw leiderschap

Ik omarm het Nieuw Leiderschap, waarin ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en vooral de verbinding met elkaar zoekt.

Mijn vaste kernwaardes zijn hierop gebaseerd. Talenten zien en ontwikkelen, duurzaam in materiaal en mens, zelf-reflectie maar bovenal werken met passie.

Graag werk ik nog jaren om mijn passie uit te dragen!

Dank jullie wel!!!! "

Foto: The People Photographer, Suuz